Миков и Митов в двете крайности за ордена на Вартоломей I

12:33, 20 ное 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Орденът “Стара Планина” I степен, връчен на Вселенския патриарх Вартоломей I, е незаконен, смята председателят на БСП Михаил Миков. По думите му, решението за това не е минало през Народното събрание или Министерски съвет, както изисква законът.

Външният министър Даниел Митов обаче твърди обратното. Пред депутати той разказа, че през август месец т.г. председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е пратил предложението до Министерски съвет. От там то е препратено до Министерството на културата, което пък го е пратило на външно министерство, тъй като патриархът е чужд гражданин.

Според Митов Вартоломей I е награден заради активната му позиция в междурелигиозния диалог, работата му по актуални политически и социални проблеми, както и заради професионалната му отдаденост на научна дейност. И заявеното по време на награждаването не отменя тези мотиви.

“Няма как български институции да контролират какво ще каже той. Вече изразих своето несъгласие, че поиска неща, които не са от негова компетентност и са решение още през 60-е години на миналия век”, каза Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама