Заложническа криза в хотел в Мали, има загинал французин (обновена в 15:45 ч.)

13:41, 20 ное 15 / Свят 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над десет въоръжени джихадисти взеха за заложници 170 души в хотел „Радисън“ в малийската столица Бамако. Източници на Фигаро съобщават, че терористите влезли в сградата крещейки „Аллах Акбар“ (бел. ред. в превод „Аллах е велик“). Съобщава се за трима загинали - един французин и двама малийци. Убитите са хора от персонала, охраната и посетителите, съобщава друго френско издание - Le Parisien.

По-­късно стана ясно, че ислямистите са започнали да освобождават част от пленените. Първите пуснати са две жени, които са цитирали части от Корана. Към момента вече са освобедени около 73 души. Една от жените, пуснати на свобода твърди, че джихадистите говорели помежду си на английски език.

Близо 140 души все още са в хотела

Според служители на Rezidor Hotel Group, собстеници на хотел Радисън, в момента 124 гости и 13 служители все още се намират в сградата.

Силите за сигурност щурмуваха хотела

Силите за сигурност на Франция са щурмували хотела, съобщи президентът на страната Франсоа Оланд и заяви, че е в контакт с малийски власти, занимаващи се със заложническата криза. Държавният глава на Франция обеща да предостави "необходимата подкрепа", за да помогне на Мали при разрешаването на ситуацията.

В момента се чуват изстрели от престрелка, има огромно струпване на сили на реда и френски военни, съобщава "Фигаро".

Джихадистите използвали диплотически автомобил за заблуда

Заложническата драма е започнала около 07:00 часа тази сутрин, когато двама джихадисти са влезли в хотела, използвайки дипломатически автомобил, за да заблудят охраната. Стана ясно, че единият от похитителите се е предал.

По последна информация в хотела има седем китайци, двама белгийци, шестима турци.

Все още няма яснота от коя групировка са нападателите и какви са техните искания. Според първоначалната информация целта на екстремистите е мироопазваща мисия на ООН – хотелът посреща част от участниците в нея. Le Parisien уточнява, че този хотел е домакин на повечето официални делегации в Мали. В сградата често отсядат много французи. Френски медии съобщават, че на похитения от джихадистите етаж са били настанени екипажи на Air France и Turkish Airlines.

Президентът на Мали Ибрахим Бобакар Кейта прекрати посещението си в ЧАД, където трябваше да присъства на важна среща на африканските страни. Очаква се да се върне в Бомако до броени часове.

Български лекари на мисия там

Междувременно стана ясно, че в Бамако се намират и нашо лекари, коити участват в мисияа на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. В момента четирима наши специалисти се намират в базата на мисията в безопасност.

Мали е бивша колония на Франция. През последните години страната е обект на много екстремистки атаки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама