Европарламентът на съд заради безотчетните пари на депутатите, намесена и Илияна Йотова

13:44, 20 ное 15 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Журналисти от всички страни-членки на ЕС, сред които и сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“, преди седмица са подали жалби в Съда на Европейския съюз срещу отказ на Европейския парламент да предостави информация за разходите на евродепутатите за четири години назад, съобщава „Биволъ“.

Повод се оказа и разследване на сайта за евродепутата Илияна Йотова, която е фактурирала пред ЕП услугите на фирма за тролове.

Те са изискали конкретни документи, свързани с паричните надбавки, които евродепутатите получават отделно от заплатите си, включително надбавки за режийни разходи, за пътуване, за дневни и средства за сътрудници.

През септември Европейският парламент обаче отказал всички искания за достъп до информация, като се позовал на защита на личните данни, както и на предполагаем прекомерен труд, който може да възникне във връзка с предоставянето на достъп до тези документи. От ЕП заявили още, че не пазят никакви документи за това как евродепутатите харчат режийните си.

Така през юни става факт новата общоевропейска инициатива за свобода на информацията – проект „Евродепутати“.

„Биволъ“ цитира данни, според които през 2014 г. 27 процента  от 1,756-те милиарда евробюджет на парламента са били заделени за разноски на евродепутатите. Годишната сума надхвърля 474 милиона евро и се състои от заплати, разходи за пътувания, за офиси и консумативи и заплащане на личните им сътрудници. Европейският парламент харчи 3,2 милиона евро на месец (почти 40 милиона евро годишно) само за надбавки за режийни разходи на евродепутатите. Никой не следи тези разходи.

Преди година и половина от сайта направиха самостоятелен опит да получат достъп до фактурите на евродепутата Илияна Йотова, след като се разбра, че Йотова е фактурирала на ЕП услугите на фирма за тролове, които да хвалят нейната работа в мрежата и едновременно да очернят еврокомисаря Кристалина Георгиева. Тогава ЕП отказа да даде фактурите със същите аргументи като тези, които днес се оспорват в Съда на Европейския съюз.

„ Като отказва достъп до исканите документи, Европейския парламент просто предоставя на евродепутатите реално право на скрити разходи и им дава пълен имунитет от обществен контрол над техните действия. Твърдим, че причините, които са били посочени на репортерите за отказ на исканията им не са основани на нито една европейска регулация ,“ казва адвокатът на екипа Наташа Пирч Мусар, бивш еврокомисар по информацията от Словения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама