Варненски магистрати влизат в Час по правосъдие

13:50, 20 ное 15 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд (ВОС) започва работа по два проекта, свързани с повишаване на правната култура на учениците от горните класове на варненските училища, съобщават от пресслужбата на магистратурата. "Час по правосъдие“ е името на съвместната програма, по която си партнират Окръжният съд, Районният съд и Регионалният инспекторат по образованието в града.

Трите институции подписаха меморандум, с който обединиха усилията си за съвместни действия за по-доброто интегриране в обществото на учениците, обучавани в държавните и общински училища на територията на Варна. Програмата включва дейности за повишаване правната грамотност и култура на младите хора, както и за превенция на детската престъпност.

Окръжният съд участва и в Пилотната образователна програма "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. За реализирането на тази програма миналото лято Висшият съдебен съвет и Министерството на образованието подписаха споразумение за сътрудничество. Този проект цели повишаване информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България, формиране на правна грамотност и култура. Сред другите цели са повишаването на доверието в съдебната власт и степента на спазване на законите.

По повод предстоящите срещи на магистрати от ВОС с варненски ученици се проведе работна среща между участниците в двата проекта, на която бяха уточнени графикът и темите, по които ще работят магистратите. Създадена бе и специална фейсбук страница – "Младите и правосъдието“, която да бъде неформалната платформа за комуникация с варненските ученици преди и след срещите с магистрати, организирани по двата проекта.

Следващата седмица предстоят първите часове по правосъдие в Трета природо-математическа гимназия, в Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров“ и във Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама