Коференеция против насилието над жени се провежда в Русе

14:05, 20 ное 15 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конференция „Насилието над жените: Да отворим очи и нарушим мълчанието“ се провежда днес в Русе. Тя е част от едноименната национална кампания, организирана от Мария Габриел, зам.-групата на ЕНП в Европейския парламент; Комисията за защита от дискриминация; Европейското женско лоби и фондациите „Ханс Зайдел“, „Общество за справедливост“, „Асоциация Анимус“ и „Български център за джендър изследвания“.

На конференцията днес присъстват Мария Габриел; израелският посланник Ирит Лилиан; Мария Василиаду – координатор на ЕС за борба с трафика на хора, която се включи с видеообръщение. Същото направи и Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие и равенство на половете. Участници са и Илиана Балабанова-Стойчева, председател на Българската платформа към Европейското женско лоби; доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация; Боган Мирчев, представител в България на фондация „Ханс Зайдел“, кметът Пламен Стоилов и народният представител Пламен Нунев.

Конференцията протича в две части. Първата е озаглавена „Насилието над жените – факти, превенция, предизвикателства“. На нея се разискват темите „Ти не си сам – израелският опит в посрещането на предизвикателствата, свързани с домашното насилие“, представена от посланник Лилиан; „Домашното насилие – бич за обществата“ по която говори Геновева Тишева от фондация „Български център за джендър изследвания“. В темата „Участието на мъжете: ключов фактор за защита правата на жените“ се включиха председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов (бате Енчо) и хореографът Богдан Донев. За „Ролята на институциите за борба с насилието над жените и защита на жертвите“ говориха народният представител Светлана Ангелова, директорът на ОДМВР-Русе Теодор Атанасов, окръжният прокурор Георги Георгиев и районният прокурор Яна Илиева.

След дискусията по темите последва втората част, озаглавена „Пътят напред“. В началото й Деана Димова от сдружение „Център динамика“, Възкресия Вихърова от фондация „Общество за справедливост“ и Катя Кръстанова от фондация „Асоциация Анимус“ представиха мерки и политики за по-голяма ефективност в борбата с насилието над жените. Собственичката на аптеки Мария Иванчева пък говори по темата „Предприемачеството сред жените: шанс за ново начало“. В сегмента „Аз се преборих, можеш и ти“ бяха разказани истории на жени, жертви на насилие.

Вчера в рамките на Националната кампания в Голямата зала на Доходното здание беше представен театралния спектакъл „Първият мъж“, базиран на истинските истории на три жени, пострадали от психологическо и физическо насилие. Той е копродукция на Националния център на хората с увреждания и Университетски театър, НБУ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама