Обвиниха пазарджиклия, обрал дома на шефа си в Пловдив

14:18, 20 ное 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу пазарджиклия, обрал дома на шефа си. Предстои Районният съд да насрочи първо заседание по делото.       

45-годишният Филип Филипов ще отговаря за кражба на бижута и пари на обща стойност 51 046 лева при опасен рецидив. По случая е обвинен и 22-годишният пловдивчанин Никола Илиев, който ще отговаря за укриване на вещите. И двамата подсъдими са със стари присъди.

Филипов работил като строителен работник. Често бил ангажиран от фирмата на двамата пострадали – съпрузи от Пловдив, които  се занимавали със строителна дейност. През февруари 2015 г. Филипов  разбрал, че семейството ще отсъства от страната заради екскурзия до Мексико.

Потърпевшите заминали на 25 февруари. Филипов наблюдавал къщата два дни, за да се увери, че е необитаема. На 27 февруари той се решил да влезе в дома. Споделил намерението да обере жилището на шефа си с обвиняемия Никола Илиев, който обаче отказал да участва в кражбата.

Така Филипов действал сам. Прескочил металната врата на двора, влязъл в шахтата и избил прозорец към избените помещения под търговски обект на къщата, след това със специални инструменти, които намерил там, разрушил тухлена стена и прерязал тръба в подземието, за да си направи отвор и влезе във вътрешната част на къщата.

Стигнал до третия етаж, където с различни инструменти – резачка за дърва, ъглошлайф, кирка и др., разбил блиндираната врата. Когато влязъл, започнал да рови по шкафовете в хола и спалнята. Взел всички бижута, които намерил и за които преценил, че са от злато, както и парични суми в евро и лева. Натъпкал парите в джобовете си, а бижутата в найлонова чанта. 

След това по обратния път - през отвора в тухлената стена, си тръгнал рано сутринта на 28 февруари. После се обадил на Никола Илиев, на който споделил, че е извършил кражбата. Помолил го да укрие откраднатите бижута. Илиев се съгласил. Двамата се разбрали да ги продадат в заложни къщи, а получените средства за изхарчат заедно, което и сторили.

Разследването е установило, че сред отнетите златни бижута има гривни, колиета, пръстени с цирконий, сапфири и диамант, обици с черен оникс.  

Разпитан в хода на разследването, Филип Филипов се е признал за виновен като е дал подробни обяснения за кражбата. Никола Илиев обаче не се признава за виновен. В момента Филипов е с постоянна мярка "Задържане под стража" в затвора в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама