Сливен почита с тържество Михаил Райнов и Мишо Тодоров

14:21, 20 ное 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тържество, посветено на 150-годишнината от рождението на Михаил Райнов и 125 години от рождението на Мишо Тодоров ще се проведе тази вечер в Сливен, съобщиха организаторите. В музикалната история на Сливен има имена, които не трябва да се забравят; имена, които заслужават да бъдат напомняни, имена на композитори, диригенти, цигулари и пианисти. За тях трябва да си спомняме с почит и уважение, като първостроители на музикалната култура на Сливен. 

По този повод в зала “Зора” от 18.30 ч. на специално тържество, последвано от концерт, ще си спомним за двама от тях. Ще си спомним за Михаил Райнов, основал смесения хор “Добри Чинтулов” – първия смесен хор в България, съставен от мъже и жени, защото дотогава хоровете в България са били само от мъже. Делото на Михаил Райнов оставя трайни следи в музикалната история на град Сливен, обясни диригентът на хор „Добри Чинтулов“ Методий Григоров. На същото тържество ще почетем паметта и на още един наш съгражданин – композитор, диригент и пианист, оставил очевидна и трайна диря в съзнанието на хиляди настоящи и бивши сливенци и неизличим отпечатък не само в културната памет на Сливен, но и в днешната физиономия на културата в нашия град. Става дума за незабравимия Мишо Тодоров. На тържеството с кратки слова ще бъдат представени заслугите на двамата видни сливенски музикални дейци към сливенската музикална култура, артистът Ивайло Абаджимаринов ще прочете спомени за Мишо Тодоров, след което хор “Добри Чинтулов” под диригентството на акад. Методий Григоров и деца-пианисти ще изпълнят творби от Мишо Тодоров. 

Преди тържество в 17.30 ч. ще бъде поставена паметна плоча-барелеф на Михаил Райнов на къщата, в която той е живял, намираща се на ул. „Константин Стоилов”, № 2 (срещу старото зъболечение).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама