Отмениха текстове от наредба на община Кубрат за вечерния час на учениците

14:24, 20 ное 15 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград отмени текстове от Наредба №1 за обществения ред в община Кубрат, свързани с вечерния час на учениците, съобщиха от съда.

В мотивите си магистратите приемат, че оспорените разпоредби са приети в противоречие с нормите на Закона за закрила на детето, които са императивни по своя характер и задължителни както за физическите и юридически лица, така и за административния орган.

Производството бе образувано по протест на Окръжната прокуратура. При проверките е установено, че разпоредбите на чл.19, ал.1, т.1 и т.2 от наредбата не са актуализирани, след измененията в Закона за закрила на детето.

В закона е регламентирано, че вечерният час за децата под 14-годишна възраст е до 20.00 часа, а между 14 и 18 години – до 22 часа. Родителите, настойниците и попечителите са длъжни, ако не могат сами да придружат децата си на обществени места, да им осигурят пълнолетен придружител.

Според наредбата на община Кубрат обаче, за малолетните до 14 години се разрешава да бъдат на обществено място без придружител до 21 часа през зимата и до 22 часа през лятото, а непълнолетните  до 18 год. - до 22 часа през зимата и 23 часа през лятото.

Приетите правила от Наредбата за обществения ред в Кубрат са в противоречие със закона и трябва да се отменят, посочват магистратите.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама