Над 23 000 души са онкоболните в Старозагорско

16:17, 20 ное 15 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Старозагорска област хората с онкологични заболявания са около 23 000 души. Внедреното в Регоналния център високотехнологично оборудване за ранна диагностика и лечение ще повиши качеството на предлаганите здравни услуги. Медицинският персонал е преминал специално обучение за работа с апаратурата, съобщи днес в Стара Загора зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Той присъства на финалната пресконференция за приключването на проекта „Изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович, Стара Загора”. Тук бяха и областният управител инж. Георги Ранов, председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов, директорът на болницата д-р Йовчо Йовчев, представители на здравни институции, лекари.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет. Той е на обща стойност 5. 566 млн. лв. Благодарение на неговото изпълнение УМБАЛ „Проф. Киркович” вече разполага с апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика от последно поколение, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, лапароскопско оборудване, анестезиологичен апарат. Диагностичният център за онкологични заболявания е изграден в съответствие с утвърдените медицински стандарти и нормативни изисквания, както и с настоящите и бъдещите нужди на населението в региона. Заедно с това по проекта бяха извършени ремонтни дейности и бе повишена енергийната ефективност на сградата и стаите, в които се помещава центърът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама