Първата джихадистка в Западна Европа - от разкрепостена жена до екстремистка

16:19, 20 ное 15 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асна Аитбулахен е жената, която се самовзриви при щурма на полицията в сряда в парижкото предградие "Сен Дени". Тя ще остане в историята като първата жена-камикадзе във Франция и цяла Западна Европа.

Радикализирала се месец преди фаталния петък 13-и

Близките на младата жена твърдят, че преди месец е сменила западните дрехи с хиджаб (бел.ред. черни дрехи, които покриват цялото тяло и лице, като остава само процеп за очите). Майка ѝ, чието име не се споменава от френските медии е заявила, че Асна е станала жертва на популярното сред джихадистите промиване на мозъци.

Почти веднага след смъртта ѝ стана ясно, че е първа братовчедка на сочения за мозък на атентатите в Париж Абделхамид Абауд. Двамата първи братовчеди загинаха още в началото на спецакцията в парижкия квартал, след като жената се самовзриви.

От разкрепостена жена до ислямистка

Самата Асна Аитбулахен е известна като момиче с леко поведение, с лоша репутация и с много гаджета. Била е любител на алкохола, цигарите, купоните и не е проявявала почти никакъв интерес към Корана, пише "Дейли Мейл".

Братът на Асна – Юсуф Аитбулахен, разказва, че тя никога не е имала интерес към религията, никога не е чела свещената за мюсюлманите книга. Месец преди атентатите започнали и промените с нея, като първата била носенето на хиджаб. Според близки до разследването тогава е станало и присъединяването ѝ към „Ислямска държава“.

„Тя живееше в неин собствен свят. Не се интересуваше от изучаването на религия. Беше постоянно във Фейсбук или WhatsApp“, разказва Юсуф.

В малкото им разговори той я критикувал, казвал ѝ да промени поведението си и да обърне внимание на външния си вид. Той описа отношенията със сестра си като сложни.

Жертва на насилие от малка

"Тя беше жертва на насилие от много малка. Малтретирана и отхвърляна, тя никога не получи любовта, от която се нуждаеше", твърди брат ѝ.

По думите му 26-годишната Асна е израснала в приемни семейства, защото родителите им са се разделили, когато е била на пет.

„После тя порасна и излезе извън релси, бягайки от дома и избирайки лоши компании“, споделя още той.

Семейство Аит Буласен пристига от Мароко във Франция през 1973 година, а Асна е родена през 1989 година близо до мястото, където се самовзриви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама