Младежка инициатива припомня на русенци правата на децата

16:19, 20 ное 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Дърво на правата на децата" украсиха днес ученици от няколко русенски училища. Така завърши Седмицата на правата на децата, която детският консултативен орган на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ организира по повод 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Дървото е подбрано така че да се вижда от възможно най-много хора в центъра на Русе, обясняват организаторите. То бе украсено с множество хартиени "лястовички", върху всяка от които има изписано по едно от правата на децата. "Нашата цел е да накараме русенци да се спрат и да прочетат поне едно от тези права. Ако успеем да постигнем дори само това, значи сме постигнали успех", обяснява Живомир Николов, един от организаторите на инициативата. 

Годишнината се отбелязва с разнообразни събития в още 5 областни града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Враца.

В международното право правата на детето са разписани в Конвенцията на ООН за правата на детето, която описва гражданските, политически, икономически, социални, здравни и културни права на ненавършилите 18 години (освен ако понятието за пълнолетие не е различно в отделните държави). Приета е през 1989 г. след международен натиск от видни обществени фигури от цял свят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама