64% от бременните варненки пушат цигари

16:45, 20 ное 15 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тревожен е делът на бременните и кърмачките във Варна, които пушат или употребяват алкохол. Това сочат данните от пилотен проект, в който е включена морската столица наред с градовете Манчестър (Обединено кралство), Мурсия (Испания), Оденсе и Колдинг (Дания) и Прага (Чешка република).

Според тестовете 64% от бременните жени във Варна пушат цигари, а 44% пият поне по чаша алкохол месечно. При кърмещите цифрите са съответно 44% и 35%. Нисък е процентът на жените, които кърмят своите деца.

Пилотният проект "Заедно“ е на Европейската комисия и Главна дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните“. Той цели да насърчи здравословното хранене и начин на живот сред бременните и кърмещите жени.

Проектът трябва да приключи през юни следващата година. Целта е да се даде цялостна информация доколко здравословен начин на живот и хранене избират представителките на нежния пол, на които им предстои да станат майки или които вече са родили и кърмят.

По задание във Варна проектът трябва да обхване 500 жени, като при пилотното проучване са включени 306 представителки на нежния пол. Към момента, на фона на останалите участващите градове, Варна е първа по негативни показатели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама