"Група Град" след оставката на Петър Диков: Логична и закъсняла във времето

16:59, 20 ное 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялостна реформа на Направление „Архитектура и градоустройство“ и преформулиране на правомощията и задълженията на главния архитект на София. Това е единственият шанс за позитивна промяна на градската среда според архитектите от "Група Град". Те са категорични, че проблемите на градоустройственото управление не могат да се решат единствено с „логичната и закъсняла във времето“ оставка на досегашния главен архитект на София Петър Диков.

В съобщение до медиите архитектите обясниха, че в София казусите не могат да се решат автоматично с назначаването на нов главен архитект. По думите им е необходимо преформулиране на неговите задължения, тъй като в момента са му възложени отговорности, непосилни за един-единствен специалист.

„Ако действително искаме да имаме работещи, полезни за обществото, чисти от корупция градоустройствени политики и дейности, необходима е цялостна промяна в политиката за градско планиране и развитие, както и на механизмите, по които тя се изработва и изпълнява“, твърдят от "Група Град", като посочват и трите основни проблема на длъжността главен архитект.

„Невъзможна експертиза: не е възможно само един специалист да бъде едновременно администратор, урбанист, архитект, надзорник по строителството, и медиатор, и проектен мениджър, и дизайнер. Концентриране на власт: когато у едно лице е съсредоточена толкова много власт, възможностите за корупционни практики са безгранични, а възможностите за контрол – нищожни. Липса на демократичност: налага се авторитарен маниер на взимане на решенията и се изключват останалите участници в процеса на градско планиране“ посочват архитектите", пишат още архитектите.

"Група Град" предлагат преразпределение на длъжностите, като според тях проектите следва да се ръководят от проектни мениджъри, конкурсите – от конкурсни мениджъри, строителният контрол – от строителни специалисти.

„Предлагаме създаване на отдел за връзка и работа с обществеността. Той е нужен, за да разяснява всички дейности на екипа, така че да не тънат в мрак решенията на институцията. Деловодството трябва да стане максимално електронно и уеб-базирано: електронен кадастър, електронни визи за проектиране, електронни подробни и работни устройствени планове и др. , съгласуване на документацията по електронен път с електронни подписи. Електронното деловодство би направило София много по-атрактивен град за инвестиции и би ускорило процесите на обновяване на градската среда с участието на бизнеса“, категорични са архитектите.

Според тях трябва да има и прехвърляне на по-голяма отговорност в политическия орган. "Група Град" предлагат дебатите за развитието на града и съществените инвестиционни проекти да се обсъждат в комисията по Архитектура и градоустройство.

Столичните архитекти изразиха и позиция относно оставката на Петър Диков от поста главен архитект на София. Публикуваме я без редакторска намеса.

„Оценяваме обявяването на оставката на арх. Петър Диков като ясен знак за осъзнаване от страна на общинското ръководство за грешния път, по който се развиваше планирането на София през последните години, както и за наличие на воля за промяна в тази област. Също така оставката е и важен катализиращ момент от развитието на гражданското общество у нас. Тя е показателна за това, че обратната връзка от страна на граждани и неправителствени организации най-сетне оказва съответното влияние върху решенията на градската управа. Искрено се надяваме, че процесите за преосмисляне на ролята "Главен архитект" ще доведат до промени в практиката и административните структури, вместо да повторят и задълбочат порочната практика и появата на нов Диков 2.0.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама