Шуменски библиотекари са на литературна експедиция в Истанбул

17:03, 20 ное 15 / Култура 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Литературна експедиция в Истанбул, Мудания, Бурса и Одрин осъществява до 27 ноември екип на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и на нейните партньори от Шуменския университет, Литературно-художествен музей „Чудомир” и фондация „Чудомир”- Казанлък, съобщиха от културния институт.

Пътуването е в рамките на проектната програма „Литературни пътеки – места на паметта. Образование и туризъм”, защитена от шуменската библиотека по програма „Публики” на Национален фонд „Култура” в партньорство с посочените институции.

При посещението си в Турция, осъществявано с финансовата подкрепа и на „Алкомет” АД – Шумен, изследователският екип ще обходи част от местата, посетени от известния български писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир по време на пътуването му в Турция през 1932 г.

Целта е събирането на текстов, снимков и видеоматериал за представянето и популяризирането на литературни пътеки по художественото наследство на автора, създадено по време и след упоменатото пътуване.

Основната проектна идея е разгласа на по-малко известна част от творческата биография на Чудомир във връзка със 125-годишнината от неговото рождение.

Пак в съответствие с това в рамките на работното пътуване ще бъдат представени книгата на проф. Хюсеин Мевсим „Пътуването на Чудомир в Турция” и сборника от Националната юбилейна конференция „Чудомир и нашето съвремие”, изложба с рисунки на Чудомир и театрално-сценични прочити на негови разкази.

Всички инициативи, както и презентирането на проекта ще бъдат осъществени в Дома на Българската екзархия в Истанбул и в Градския музей в Бурса.

Акцент в работата по проекта е и продължаване на традициите, установени от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, в разработването на литературни маршрути като иновативна интердисциплинарна библиотечна практика с културно-образователен и изследователски характер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама