Зам.-министър Ваньо Шарков: Здравеопазването в Сливен минава на качествено по-високо ниво

17:13, 20 ное 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Здравеопазването в Сливен минава на качествено по-високо ниво, благодарение на апаратурата и ремонтите, които са направени по проекта „Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на заключителната пресконференция по проекта. Той е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Основната му цел е да се повиши достъпа до диагностика и лечение на онкологичните заболявания. Общата стойност е 5 745 218, 47 лв. С тях за сливенската болница беше закупен висок клас медицинска апаратура - дигитална ехографска система, дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, дигитален мамограф, ендоскопска апаратура и система за архивиране и разпространение на образи. Благодарение на този проект Сливенска област се сдоби с ядреномагнитен резонанс, който беше закупен и монтиран в Отделението по образна диагностика. За по-малко от година с него е извършена диагностика на над 110 души. С част от средствата е направен ремонт на някои от отделенията.

“Нашата болница е най-голямото лечебно заведение в Сливен, което поема най-спешните случаи. Апаратурата се ползва от всички граждани на областта. Благодаря на Министерството, че включи болницата в проекта”, каза изпълнителният директор д-р Васислав Петров. 

Кметът на общината Стефан Радев заяви, че реновирането на болницата и новото оборудване са придобивки, с които МБАЛ „Д-р Иван Селимински” все повече увеличава своите възможности да отговаря на съвременните стандарти в здравеопазването.

“Реализирането на проекта осигурява по-достъпно и качествено здравеопазване за гражданите на Сливен. Потвърждавам ангажиментите, които общината има в тази сфера, като акционер е на ваша страна и е готова да помага за всяка инициатива. Разчитам, че този процес ще продължи и помогне областната болница да достигне още по-високо европейско ниво”, каза кметът. 

Гости на събитието бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, зам.-кметът по здравеопазването Пепа Чиликова, членове на борда на директорите и работещи в лечебното заведение, представители на местната власт, на РЗОК, на РЗИ.

Зам.-министърът заяви, че през следващата година Министерството на здравеопазването продължава с проекта “Региони в растеж”, по отношение на модернизацията на инфраструктурата и оборудването на центровете за спешна медицинска помощ.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама