Прокурори от апелативната зона в Пловдив обсъдиха прекрояването на съдебната карта

17:49, 20 ное 15 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокурори от апелативната зона в Пловдив (Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали) дискутираха критериите за прекрояване на съдебната карта в България, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Обсъждането се провежда след направен анализ от работна група от членове на ВСС и прокурори от страната за актуализиране на критериите за оптимизиране на щатната численост на прокурорите и администрацията по съответните нива и натовареността. На срещата присъстваха членовете на ВСС – Румен Боев и Мария Кузманова, и Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив.

На нея стана ясно, че една част от административните ръководители възприемат принципно констатациите и предложенията, посочени в доклада на работната група. Те споделят виждането, че закриването на някои районни прокуратури с оглед съответствието между структурата на съдилищата и прокуратурите не е противоконституционно. Други пък изразиха резерви за закриване на районни прокуратури с щат до пет магистрати. Трети административни ръководители са на мнение, че структурата на съдилищата трябва да съответства на тази на прокуратурите.

От Окръжна прокуратура-Кърджали, направиха анализ за реална възможност за евентуална реорганизация на районните прокуратури в Момчилград, Крумовград и Ардино в посока към концентрация на ресурса им в Районната прокуратура в Кърджали и закриването им като организационно-административни единици. За повишаване качеството и ефективността на прокурорската работа би могло да има значение увеличаването на състава на Районна прокуратура-Кърджали с още девет прокурорски щата.

Магистратите изразиха мнение, че реорганизацията на съдебната карта следва да бъде извършена при спазване на ясно очертани общи критерии, но като се отчитат индивидуалните характеристики на населените места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама