Спас Русев в страната на неограничените възможности

17:57, 20 ное 15 25 1592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е страна на неограничените възможности.  Прозрението е на митичния бизнесмен Спас Русев от 2010 г. Последните новини около него са, че почти сигурно печели драматичния търг за придобиването на „Виваком“. 

Иначе подробностите за личния живот и бизнеса му определено не са много в публичното пространство.

Част от общоизвестните факти след години той успява да отрече – като например това, че е бил шофьор в Управление безопасност и охрана (УБО)  преди промените. Работил в Института за младежта към ЦК на комсомола.

В първите години на прехода Русев от шофьор на най-младия член на Политбюро Стоян Марков стига за кратко до дирекция „Софийски музикални седмици“. Пламенен седесар, той успява да събере доста средства „за каузата“. Така е забелязан и стига до ръководството на Агенцията за чуждестранно помощ.

В началото на 90-те от там минават помощите от Европейската икономическа общност за България. По същото време в този поток той участва и с фирмата си „Артемис“.

След това Русев заминава за Лондон, където живее и до днес. Твърди се, че там „нещата тръгват“, след като се запознава с Кирил Сакскобургготски, сина на бъдещия ни тогава премиер, а според някои публикации дори и плаща дълговете му.

Русев обаче стана популярен най-вече с намерените прословути снимки на яхта, която той е наел и е събрал министри депутати и хора от подземния свят по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Фотото беше открито във взривената кола на Иван Тодоров-Доктора. Русев се счита и за архитект на икономическия екип на Сакскобургготски, както и на "отбора на юпитата". През 2010 пък блесна и с това, че доведе в България Ел Макферсън да се снима с премиера Бойко Борисов.

Бизнес интересите на Русев са разнородни – участва приватизацията на БТК през 2004 г., което след години отрича между другото.

В момента е собственик на хотелите „Хилтън“ и „Радисън“.

Името му се свързваше и с придобиването на „Канал 3“, заради факта, че съпругът на официалния собственик Малия Опренова Любомир Минчев е негов бизнес партньор. Медийните му интереси бяха реализирани и в закупуването на списание „Егоист“, което той превърна „Его“. Беше кандидат-купувач за изданията на ВАЦ в България, сред които вестниците „Труд“ и „24 часа“.

Фирмата „Телелинк“, в която участва, пък печели апетитни обществени поръчки години наред. „Биволъ“ разкри, че в периода 2011 – 2013 "Телелинк" е спечелила поръчки за 31 820 796 лв. Фирмата доставя телекомуникационно оборудване, софтуер, резервни части и консумативи за IT инфраструктурата на Столична община, Агенцията по вписванията, Министерството на здравеопазването, съдилищата и др.

Най-впечатляваща е поръчката за „интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница“, спечелена от консорциум между Телелинк и Индра Системас АД (ИСПАНИЯ), която е на стойност 28 149 242.79 лв без ДДС. 

И дотук бизнес апетитите му не спират. Синът му Евгени има солиден бизнес с производство на ток от слънчеви централи. И това е само виднта част от битието на Русев.

Останалата той илюстрира с изречението: „Мога да се обадя на всеки български политик“.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонfsfsимен 13:03, 28 сеп 22

спасеееееееееееееееееееее искам да те дера жив в адски мъки крадлива гадино

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама