УМБАЛ "Свети Георги" отваря център за деца с аутизъм и ДЦП

19:07, 20 ное 15 25 775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
УМБАЛ "Свети Георги" отваря първия в България център за деца с аутизъм и детска церебрала парализа (ДЦП), съобщиха от пловдивското лечебно заведение.

Проектът по програма "Инициативи за обществено здраве", спечелен от Университетска болница, е на стойност близо 555 000 лева - 100% от които са безвъзмездна финансова помощ.

"В община Пловдив, а и в цяла Югоизточна България няма специализиран център за предоставяне на адекватни грижи за децата, страдащи от много хронични заболявания като аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични и сърдечно-съдови заболявания, хранителни разстройства", разказа Момчил Мавров - заместник-директор по административните и икономически въпроси на УМБАЛ "Свети Георги".

Целевата група на центъра включва деца от 0 до 18 години с церебрална парализа, аутизъм, онкохематологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, хранителни разтройства; родителите на децата, както и медицинските специалисти, които работят с децата, страдащи от изброените хронични заболявания.

Проектът обхваща дейности в няколко основни направления. Ще бъдат извършени строително-ремонтни дейности за адаптиране на налични помещения и създаване на база за функциониране на центъра с достъпна среда и добри условия за диагностика и лечение на децата. Ще бъде доставена специализирана медицинска апаратура и оборудване за оптимална и адекватна диагностика, лечение и грижа за деца с хронични заболявания. Проектът обхваща още обучение на медицинския персонал с цел повишаване на квалификацията и уменията за работа с деца с хронични заболявания, нуждаещи се от специфична грижа, както и обучение на членове на семействата на децата за работа в домашни условия и постигане на непрекъсваемост в лечебния процес и социалната адаптация.

Дейността ще се извършва по направления на медицинските дейности в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания - неврология, пулмология, онкохематология, ревмокардиология, ендокринология и гастроентерология.

Центърът ще бъде разположен на територията на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в База 1 на УМБАЛ "Свети Георги" на адрес бул. "Васил Априлов" 15А. За дейността му е предвидено да се използват 6 бокса и 8 стаи за обучение, които ще бъдат напълно реновирани, обзаведени и оборудвани в рамките на проекта. Здравните и обучителните мероприятия ще се провеждат от високоспециализирани професионалисти – лекари, медицински специалисти, педагози, рехабилитатори, логопед и психолог.

Двадесет и три медицински специалиста на Клиниката по педиатрия ще преминат курс на обучение по модули за всяко от хроничните заболявания. Медицинските специалисти, съвместно с педагог и рехабилитатор пък ще провеждат обучения на членове от семействата на деца, страдащи от аутизъм, церебрална парализа, онкохематологични и сърдечно-съдови заболявания, хранителни разстройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама