И пловдивският Исторически музей се включва в протеста на библиотекарите

19:38, 20 ное 15 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И служителите на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се включи в протеста на библиотеките и културните институции, който ще се проведе на 24 ноември, съобщи директорът на РИМ - Пловдив, Стефан Шивачев, цитиран от Радио "Фокус".

По думите му положението на културата в България не е добро от години, а постоянните обещания, че ще се превърне в приоритет за управляващите, така и не се спазват.

"Това са само думи. Когато се стигне до разпределяне на бюджет, на първо място е сигурността, защото трябва да им пази гърбовете; на второ място е здравеопазването, защото трябва да ги лекува; на трето място е образованието, защото учителите са много и ако тръгнат да протестират, става лошо. И някъде на последно място винаги е културата", коментира Шивачев.

Той добави, че точно музеите и библиотеките са на последно място в бюджетните сметки по отношение на представителите на културата. Директорът на РИМ – Пловдив, категорично не е съгласен с това положение, защото музеите съхраняват историческото наследство на България. Освен това работещите в музеите са добри специалисти, с подходящо образование, стаж, отговарят за културни ценности, струващи милиони, но в крайна сметка получават малко над 400 лева, посочва Шивачев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама