Един уикенд в София с "Киномания" и "Нощ на театрите"

20:30, 20 ное 15 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ноември може би е най-зареденият с приятни емоции месец за столичаните, любители на киното, изкуствата, театъра и слънчевото време. Този уикенд ще мине под знака на две големи събития за културния календар на София - „Киномания“ и „Нощта на театрите“. Разбира се, извън рамките на двата фестивала, сме подбрали за вас и други интередни събития ако през почивните дни сте решили да останете в столицата.

Дегустация на вина, рисуване върху вода и татуировки с къна са подготвили от Sofia Live Club за съботния ден. Събитието „Изкуство, вино и шоколад“ може да посетите от 11 сутринта до 18 ч. Организаторите обещават един приятен ден – комбинация от вкусове, аромати и наслада за сетивата.

Ако сте любители на театъра и музиката Yalta Club Art Hall ви кани на хумористичния мюзикъл с оригиналното заглавие "Dr. Horrible’s sing-along blog" („Д-р Хорабъл и неговия караоке блог“). Представлението е в рамките на „Нощта на театрите“. Мюзикълът иронизира съвремието ни, като представя низ от комични ситуации, в които се забъркват героите. MusiCalling представя цялото произведение на български език, включващо всичките музикални номера в адаптирана драматизация.

Другото ни съботно предложение от „Нощта на театрите“ в столицата е представлението „Краят на градината“ на А.П. Чехов. Героите на Чехов ще разкажат неговата истинска, останала скрита зад кулисите история за голямата му любов, за възможността и нерешителността да се бори за нея, за всички онези обстоятелства, които колкото повече сближават двама души в пространството, толкова повече ги отдалечават един от друг.

Едно от предложенията ни в рамките на „Киномания“ 2015 е филмът "Роджър Уотърс: Стената”. Гледан от повече от 4 милиона души по света, с никога непоказвани кадри от концертите на грандиозното турне, включително на хитовете Another Brick in the Wall Part 2, Comfortably Numb и Run Like Hell. Филмът може да гледате в събота от 20:30 ч. в зала 1 на НДК.

След прожекцията ще бъдат представени „Чистите факти”, уникална възможност да видите Роджър Уотърс и приятеля му от групата "Пинк Флойд" - Ник Мейсън, събрани пак заедно в необработен материал, показващ отговорите им на въпроси от фенове из целия свят.

Отново на 21-ви може да гледате новия документален филм за един от най-обичаните актьори на всички времена, познат от култови кинопродукции като „Кръстникът“ и „Трамвай желание“ - Марлон Брандо. Чрез ексклузивен достъп до непоказвани и нечувани записи от личния архив на Брандо, продукцията "Слушай, Марлон" се опитва да разкрие артиста и човека. Проследявайки изключителната кариера на Брандо и неговия личен живот, водени от самия актьор с неговия глас, ще го преоткрием в цялата му сложност.

Интересно събитие за любителите на сцената и литературата подготвя сдружение за текст и театър „Осем и половина“. Ето как самите те представят камерния спектакъл, на който канят столичани в съботга вечер:

„Мощната метафорика на текста и дилемата функционално/етическо са основа да се създаде интелектуален екшън на театрален език, който смесва разни конвенционални езици с неконвенционална цел. Въпреки постмодернисткия метод, спектакълът е контра – постмодерен, защото представя емблематичните за постмодернизма теми – криза на идентичност, разпад на наративи и интерпретации, фасетъчност – като кухи клишета, които следва да се взривят отвътре и след които се завръща словото в екстремната му физическа сила.

Визуалната среда се изгражда от преплетени въжета, висящи от тавана, и купчини кокос по пода. Костюмите съвместяват моряшка униформа и клоунски костюм. Поставен е в рамката на брехтово кабаре, с музикални номера, прекъсващи действието с „клоунада”. Песните се изпълняват с китари и акордеон".

Неделният ден може да започнете с интересна фотоизложба в столичната зоологическа градина. Изложбата е опит за своеобразен поглед зад кулисите, отвъд формалните отношения и задължения в зоопарка, който е уникално място и пресечна точка на света на хората и на дивите животни. Ще видите и снимки от архива на зоологическата градина и ще научите интересни неща за нейната история, както и за хората, които всеотдайно се грижат за животните.

Гледач на животни в зоопарк – това е една от най-специфичните, интересни и предизвикателни професии, радваща се на популярност по цял свят, напомнят организаторите на изложбата. Гледачът е човек, който е най-близо до животните в зоопарка и е ключова фигура за успешното им отглеждане и размножаване. Животните не могат да говорят, но гледачите трябва да ги разбират и да имат силна връзка с тях.

Атмосферата на предстоящите празници вече завладя столицата. Ако още не сте на такава вълна, най-добрият начин да промените това е празничният столичен базар. Маркетът не е голям и затова организаторите го определят като бутиков. Приложниците ще покажат най-новите си колекции, оцветени с дъха на предстоящите Коледни празници. Ще има украса за дома от естествени материали, керамика, декупаж, плетиво, бижута.

Срещата на поезията с порцелановите чаши води до леки отклонения и за двете форми, твърдят организаторите на „Леки форми на отклонение“. Проектът е колаборация между ателие Арт.Е и Марий Росен като автор на поетични текстове.Стихът въздейства върху чашите предизвиквайки понякога по-леки, а понякога по-силни изменения в тяхната цялост. Поетичният текст е намерил нестандартна повърхност за отпечатване и се разпазполага там, където образите, които съдържа в себе си правят най-силна връзка със спецификата на отделната чаша. Така се появяват съвсем нови обекти, в които утилитарност и изкуство са в различни пропорции. Част от тях са скулптурно-текстовиформи, а други са пригодни за ежедневна употреба.

Вторият компонент на изложбата е мултимедийна инсталация, представяща резултата от една друга неочаквана среща. Този път между поетичните текстове и изричащи ги пред камера чужденци. Появяват се различни форми на отклонение. Някои от тях засилват въздействието от съдържанието на текста, а други дават съвсем различна перспектива към него. Интересният проект ви очаква в Gallery 2.0на ул. „6-ти септември“ № 26.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама