130 са жертвите на атентатите от фаталния петък 13-ти в Париж

20:41, 20 ное 15 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жервите на жестокия кървав атентат в Париж от миналия петък вече са 130 души. Това съобщи премиерът на Франция Манюел Валс, без да обявява допълнителна информация за жертвата.

Припомняме, че точно преди седмица при терористични нападения в кафенета, ресторанти и концертна зала в различни части на Париж бяха убити 129 души, а над 300 бяха ранени. Част от тях са в болница в тежко състояние.

При атаките загина и българинът Себастиан Проаз. Той е бил с двойно гражданство-българско и френско. Мъжът е загина при атаката над едно от кафенетата във френската столица.

Осемте терористи са действали на две групи. Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в концертната зала „Батаклан“, където взе заложници. Другата е действала в района на националния стадион “Стад дьо Франс”, по същото време, когато там се игра приятелски мач между Германия и Франция. Повече от сто са жертвите от заложническата драма в „Батаклан“. Френските специални части щурмуваха залата, при което тримата терористи се самовзривиха, а коланът на четвъртият избухна, след като бе неутрализиран.

За „мозък“ на атентатите бе посочен загиналият преди два дни в парижкото предградие „Сен Дени“ - 28-годишнивят белгийски гражданин Абделхамид Абауд.

Във връзка с нападенията френският парламент реши да се удължи за срок от три месеца извънредното положение в страната.

Следващият петък (27 ноември) в Париж ще се състои възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама