Бъчварова в Брюксел: Няма радикализация сред българските мюсюлмани

21:18, 20 ное 15 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма радикализация сред българските мюсюлмани, твърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи Бъчварова заяви, че обстановката в страната ни се следи внимателно и силовото министерство има стратегия и план за действие.

„В момента не можем да говорим за реални рискове, но наш ангажимент и отговорност е да не допуснем това състояние да се промени", заяви Бъчварова.

Тя припомни, че е въведен засилен контрол по границите на страната, а външната граница премина в режим на 100-процентова проверка след атентатите в Париж.

Министърът на правосъдието Христо Иванов добави, че такива процеси не се наблюдават и в затворите. Той поясни, че рискът в местата за лишаване от свобода е по-голям.

"Проведохме специален анализ и заключенията са, че към момента не съществуват причини за безпокойство. Прилагаме програма от обучения, въвеждане методика за оценка на риска на отделните лица и предварителни методики за отговор при възникване на такъв риск. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че българските затвори в момента не са източник на притеснение и имаме капацитет да реагираме, ако възникнат такива", каза министър Иванов.

Силовият министър напомни, че засиленият контрол се изразява и в допълнителни интервюта с мигрантите, като подчерта, че за момента няма недостиг на преводачи от арабски. По думите й този проблем може да се появи при евентуално засилване на бежанския поток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама