Даниел Митов: Европа не може да приеме безконтролния приток на бежанци

23:24, 20 ное 15 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европа не може да се затваря, но не може да приеме и безконтролния приток на бежанци. Това коментира външният министър Даниел Митов в предаването „Панорама“. Митов подчерта, че всяка страна дължи помощ на бежанците, но подчерта, че бежанският статут не им дава право да останат в страната ни завинаги.

„Когато се стабилизира ситуацията в Сирия или където и да било другаде, тези хора трябва да се върнат обратно и да участват в реконструкцията на собствените си държави. Трябва да стане ясно, че Европа контролира ситуацията в своите граници и оформя средата около себе си”, заяви външният министър.

На въпрос дали влагането на повече средства за сигурността от Европа няма да навреди на финансирането по европрограмите у нас Митов отговори, че страната ни трябва да стане самостоятелна икономически.

„Ние трябва да изградим икономика, която да е независима, добре развита да е и да не се влияе изцяло от външни фактори. Икономиката не може да зависи само от европейски средства. Ние ще продължим да участваме в преразпределението на фондовете в ЕС, това ще продължи. Изкуствен е разговорът, че изведнъж парите ще спрат. Със сигурност някои от средствата ще бъдат ограничени, но няма да е завинаги”, категоричен бе министър Митов.

Външният министър коментира становището на България за „хибридната война“ като обясни, че позицията на страната ни е ясна и не се е променяла.

„Ние сме част от интегриран съюз, наречен Европейски съюз и отбранителен, наречен НАТО и изпълняваме задълженията си в тези съюзи. Те са изградени на ясна ценностна основа – демокрация, свобода и сигурност. Готови сме да работим с всяка държава, която уважава националния суверенитет, интерес и имаме взаимно сътрудничество. 28-те държави от ЕС са най-силният политически съюз на тази планета и ние сме част от нещо силно и мощно и няма съмнение, че ще бъдем защитени, дай Боже да не ни се налага”, добави Даниел Митов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама