Музеят в Шумен се присъединява към националния протест “Ден на недоволството”

07:35, 21 ное 15 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите в Регионалният исторически музей (РИМ) в Шумен ще се включат на 24 ноември в общонационалният протест на работещите в музеите и галериите в България. Това оповестиха от културния институт в града.

Символичната стачка се организира от КНСБ и КТ “Подкрепа”.

В декларация музейните специалисти и галеристи от страната са поставили искания за увеличаване бюджета за опазване на движимото и недвижимо културно наследство, за увеличаване и уеднаквяване на единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии, за разпределение на средствата за поддържане на базата на музеите съобразени с размера на площите, за които те полагат грижи. Има искане и за увеличение с 50% на средната работна заплата.

Документът с поставените условия е изпратен до премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева.

Под ръководството на РИМ-Шумен влизат още Националният историко-археологически резерват “Мадара”, старините на първопрестолна Плиска и всички къщи-музеи в областния град. Общият брой на работещите там е 61, като за годишна издръжка на един служител тази година държавата е отпуснала 10 400 лева и в сумата влизат работна заплата, издръжка и ремонт. Предвидените пари за една субсидирана бройка за 2016 година са 10 610 лева.

Част от младите специалисти  в системата на РИМ-Шумен получават 420 лева, а заплатата на някои от уредниците е 460 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама