Белгия под най-високата степен на терористична заплаха (обновена)

09:15, 21 ное 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-високото ниво на терористична заплаха - 4 степен, обявиха властите в Белгия, предаде „Франс прес“. Четвърта степен на опасност означава „сериозна и непосредствена заплаха за терористичен акт”.

Жителите на Брюксел са предупредени да избягват всякакви масови мероприятия – концерти, летища, обществен транспорт или търговски обекти.

Отменени са два футболни мача и концерт на Джони Холидей. Днес белгийското метро също няма да работи.

Градът е блокиран от полиция, по улиците има дори и бронетранспортьори. Местни жители се оплакват в социалните мрежи, че столицата прилича на военна база. 

Властите в Брюксел разкриха специална телефонна линия за подаване на сигнали, свързани с тероризъм - 1771. 

Мярката бе предприета след повдигането на обвинения срещу трети задържан за атентатите в Париж отпреди седмица.

Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите – братята Брахим и Салах Абдеслам, са родени в брюкселския квартал "Моленбек". Той е известен като база на джихадизма, припомня "Франс прес".

18:30: Според изданието Soir полицията в Брюксел издирва най-малко двама заподозрени, като за единия от тях не се изключва да е опасан с експлозиви.

18:00: Заведенията в центъра на Брюксел затварят по препоръка на властите. Остават да работят само тези в покрайнините на града.

17:00 Полицията е арестувала шестима младежи на бензиностанция, недалеч от Брюксел, съобщава Libre Belgique. Според изданието там често е зареждал и заподозрения за участие в атентатите в Париж от 13 ноември Салах Абдеслам. Засега властите не дават никакви подробности за арестуваните. Акцията е била в градчето Берж, на около 20 км от Брюксел. По-късно  обаче от местна телевизия се позоваха на източници от полицията, според които шестимата нямат общо с терористичната заплаха. Задържаните са граждани на Пакистан и Индия, които се придвижвали с коли на спешна помощ с британски номера.

16:00: Арестувани са четирима души в подозрителен автомобил в центъра на Брюксел, подробности не се дават.

15:00: Полицейските служители получиха заповед да носят служебното си оръжие и в извънработно време. 

12:30: Белгийските власти са намерили химическо оръжие - „експлозиви и химикали“ при обиск в предградието „Моленбенк“, съобщава един от най-големите белгийски вестници. Според други местни медии става дума за нелегална лаборатория за производство на оръжие. Засега от полицията не потвърждават официално информацията. За заплахата от атентати с химическо и бактериално оръжие предупреди и френският премиер Манюел Валс преди два дни.

12:20:  Премиерът на Белгия Шарл Мишел обяви, че нивото на заплаха е повишено, тъй като е получена информация " за терористичен акт, подобен на този в Париж" от 13 ноември. По думите му става въпрос за терористичен акт едновременно на няколко места, който е трябвало да бъде извършен от няколко души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама