Над 52 хиляди лева събра „Майчина грижа” за талантливи деца от Добрич (снимки)

09:34, 21 ное 15 25 600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 52 хиляди лева бяха събрани на проведения снощи за 19-и път благотворителен бал на дамски клуб „Майчина грижа” в Добрич, с които ще се подпомогнат талантливи деца, останали без родители, само с един родители или от семейства в крайно тежко материално положение. Те бяха набрани от продажбата на покани, от благотворителната томбола и търг, както и от обявените дарения.

В началото на вечерта водосвет отслужи отец Емануил. За настроението на присъстващите на бала се грижиха Йорданка Христова, Нели Грегъри, изпълнители от СОУ „Св. Кл. Охридски”, детска танцова формация „Добруджа”, студио по класически балет към арт център „Палитра”, както и стипендианти на клуба и др.

Сред гостите бяха председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, кметовете на Добрич Йордан Йорданов, на Добричка община – Тошко Петков, на Ген. Тошево – Валентин Димитров, зам.-кметът на Каварна Ивелина Илиева, представители на добруджанския бизнес и институции.

Водещ на вечерта бе Красимир Демиров, който води и благотворителният търг. На него бяха разиграни произведения на изкуството, както и много интересни предмети, свързани с историята на Добруджа и България. В началото на вечерта кметът Йордан Йорданов, за когото това бе първи благотворителен бал, като градоначалник, обяви, че за децата на Добрич той предоставя за търга  уникална монета от лимитирана серия – общо 1000 за цял свят, изсечена от Общинска банка. Тя е от чисто сребро и позлатена. От едната й страна е изобразена Кралицата - майка, а от другата – градската богиня Тюхе, която е олицетворение на стремежа за благоденствие.

Предоставена от отец Емануил икона на Света Богодорица, Достойно есть, бе продадена за 600 лева. Картина на художничката Гала Бодичева, рисувана с пръсти, достигна цена от 350 лева. Картина на художника Георги Петров, който също е бил стипендиант на дамски клуб „Майчина грижа” бе продадена за 500 лева. Творбата „Полски цветя” на художника Тодор Балев стана притежание на Теодора Драгнева за 800 лева. Последното издание на събраните съчинения на Йордан Йовков, предоставено от Община Добрич, бе изтъргувано за 550 лева и стана притежание на нотариус Драгостин Байчев. За 200 лева бе закупена осветена добруджанска погача, за 600 лева  -печено прасенце, което след това бе дарено на приюта към храм „Света Троица”. Най-висока цена – 6300 лева, в наддаването бе постигната за пушка крънка, произведена през 1869 г. и използвана при боевете за Освобождението на България. Тя бе предоставена за търга от наследниците на художника Христо Господинов – Печката. След оспорвано наддаване, стана притежание на Пламен Борисов – шеф на фирма „Дефко”. Предоставената от кмета монета от начална цена от 600 лева, достигна при търга цена от 5000 лева.  За 700 лева бе продадена бутилка вино мерло, реколта 2011 г., предоставена от Димо Николов – управител на Мото Пфое – София.

Над 300 награди имаше в разиграната томбола, а най-голямата награда бе тридневна екскурзия в Турция.

Председателят на "Майчина грижа" отличи с плакет на клуба семейство Павлина и Сашко Ставреви, които са традиционни дарители. Тази година те също активно се включиха в наддаването на търга, за да се осигурят повече средства за децата на Добрич.

От търга бяха набрани общо 16 750 лева, от томбола – 5500 лева, от дарения – 15 850 лева, от куверти за вечерта – 13 000 лева. Общата събрана сума е над 52 хиляди лева. След дарителите, вече четвърта години, е и Ротари клуб от района на град Тулуза, Франция, който осигурява стипендия на талантливи деца от Добрич.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама