Запазват всички болници в Старозагорско

09:59, 21 ное 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се запазят целостта и обемите на общинските болници в областта приеха участниците в Комисията по изработване на областната здравна карта на Стара Загора. Окончателният й вариант бе приет с пълно единодушие. Проектът за здравна карта бе подготвен съвместно от експерти на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Регионалната здравно-осигурителна каса (РЗОК), след сериозни анализи и статистика за ползваемостта на легловата база в болниците от областта за последните 5 години.

„Областната здравна карта, която сме изготвили, категорично не води до намаляване на легла, специалности и обеми. Промените, които предвиждаме, няма да повлияят в негативен аспект на здравната система в областта. Оптимизацията на леглата и намаляването им с не повече от 60-65 броя, е предложена на базата на ползваемостта на легловата база в областта през последните 5 години, а тя е 65%. Това означава, че резерви има. Най-важното е, че се запазва броят на леглата на трето ниво. Там има традиционно висока хоспитализация на пациенти и от съседни на Старозагорска области”, обясни д-р Златина Нанева, директор на РЗИ.

Основен приоритет на здравната карта е достъпност да специализирана помощ на всички жители, включително и в малките общини. Затова в петте общини от областта, които разполагат само с по един екип за спешна медицина, ще бъде сформиран по още един екип. В периферните общини, където има недостиг на лекари, се предлага да бъде засилен социалният патронаж, както и да бъдат открити сестрински кабинети.

Сега проектът трябва да бъде защитен пред Министерство на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама