Меглена Кунева: Езикът на омразата само може да насочи неутралните към радикализация

10:42, 21 ное 15 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членството на България и Румъния в Шенген е пример, че Европа взима решения „опасно бавно“. Това коментира пред радио „Фокус“ вицепремиерът Меглена Кунева по повод решението на Съвет "Правосъдие и вътрешен ред" за затягане контрола по външните европейски граници, като България и Румъния бъдат третирани като де факто членки на Шенген.

„Години не може да се реши, а днес когато има голяма криза, се изпозлват същите аргументи, с които ние убеждаваме партньорите си. Още когато стана атентатът в "Шарли Ебдо", аз говорих с френските си колеги и ги убедих, че България е част от решението, но бяха необходими десет месеца, за да стигнем отново до разбирането, че страната ни е външна граница на Европейския съюз (ЕС) и няма как да бъде извън Шенген. На вчерашния съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи беше взето решение за преформулиране на шенгенското законодателство. България трябва активно да участва в този процес“, каза още вицепремиерът.

Кунева посочи, че в момента част от мерките, които трябва да се вземат на национално ниво, са борбата с корупцията и сигурността на интернет пространството.

„Не е възможно, ако нямаме ясни действия и не покажем единство в Народното събрание, да смятаме, че сме сигурна страна. Корупцията дава възможност да се пробие сигурността на една страна през подкуп и всички, дори държави като Швеция, затягат антикорупционните си законни“, посочи Кунева и даде трафика на мигранти като пример за корупция.

Вицепремиерът беше категорична, че тероризмът е враг на цивилизацията и не се определя от етноса и религията. По думите й всяко изказване, което се определя като език на омразата може да насочи неутралните към радикализма.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама