Сливенската митрополия с изявление за монтирания географски знак пред Общината

10:54, 21 ное 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец септември в сливенските електронни медии излезе информация, че  до  сградата на Община Сливен ще бъде монтиран  географски знак, който ще  представлява  четириъгълна пирамида c осмоъгълна основа, апликирана с елементи от символиката на масонството. Тази информация  даде повод за  спорове „за „ и „против” сред сливенската общественост. Поради това изпълнението на решението беше временно спряно. На 17 ноември пресечената пирамида стана факт и отново предизвика дискусия сред будното сливенско гражданство, което  се пита: масонски символ ли е тази пирамида или обикновен географски знак ?. В бронзовия връх на пирамидата липсва всевиждащото око на „Великия Архитект на Вселената”, но на четирите страни са вградени неговите разпръскващи лъчи, а в основата са изписани инициалите на основните посоки на света, с които посвещаваният в масонство най- напред се запознава, така както и с основните елементи на мирозданието – земя, вода, огън и въздух.

Сливенска митрополия е против географският знак да има формата на пирамидата, монтирана до сградата на Общината,  която няма нищо общо с многовековната християнска история на Сливен. Освен пирамида, има и други  геометрични фигури, които могат да бъдат ползвани за тази цел.

 Гр. Сливен е традиционно християнско селище и повече от 140 години е митрополитски център, в района на който има множество християнски символи, напомнящи за величието на православната християнска вяра, които  столетия са стимулирали и продължават да  стимулират родолюбивите и патриотични жители на града. Използването на символика, чужда на православното християнство, ще накърни религиозното чувство на  сливенските граждани и няма да  изпълни замисъла на авторите да има образователна цел. Напротив, вместо да послужи за обединение, този символ ще всее разделение сред сливенската общественост по въпрос безспорен за Българската православна църква и за голяма част от българско общество.

Сливенска митрополия апелира към местната власт в Сливен да не съдейства да се всели в нас духа на разединението, а да се обединим в непоколебимо единство в силата и любовта на Православната Църква Христова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама