Взривове рушат домове в Банево, местните на бунт

11:02, 21 ное 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Каменна кариера руши домовете на хора в квартал Банево. Взривовете се случавали само на метри от жилищата им. За проблема си те разказаха пред Нова телевизия. Бургазлии се вдигнаха на бунт срещу шума, стреса и мръсния въздух, който се нагала да дишат ежедневно.

Хората са подавали множество жалби в Общината. След всяко оплакване те получавали уверение, че скоро кариерата ще бъде затворена, но това така и не се случва. Бургазлии твърдят, че не са получавали предупреждение кога ще има взрив, виждали понякога бележки по автобусните спирки.

От Екоинспекцията в Бургас вече са дали предписание да се намали скоростта на тежкотоварните камиони, които минават през населеното място и разбиват пътищата. Проверки е извършила и Районната здравната инспекция (РЗИ), която обаче не е констатирала нарушение във връзка с шума от взривовете.

"Инертните материали са подземно богатство и са държавна собственост. Те могат да бъдат експлоатирани само с договор за концесия или с договор за проучване на находище. В случая нямаме нито един от двата варианта, така че за мен това е незаконен добив, за което държавата трябва да се намеси. Също така е нарушено екологичното равновесие", коментира местен юрист.

От общинската фирма, която концесионира кариерата, заявиха, че от Министерството на енергетиката имат потвърждение да се продължи с добива на инертни материали. От там отричат кариерата да работи незаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама