Румяна Ченалова пред "Биволъ": Важно е съдържанието на записите

11:17, 21 ное 15 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уволнената съдийка Румяна Ченалова потвърждава за изтеклите записи на разговори с Владимира Янев пред сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и настоява да се провери дали е вярно това, което разказва колежката й, а не кой ги е направил. Отрича обвиненията, че тя е направила записите, като казва, че никой не е застрахован и на всеки в дома може да се сложат бръмбари. 

София Topnovini.bg публикува първа част от интервюто на Ченалова пред "Биволъ": 

Чие е кучето на записите?

- Съдия Янева има куче, и аз имам куче. Не знам, може би трябва да се образува досъдебно производство по въпроса и, използвайки тезата на адвоката на съдия Янева, не искам да преча на досъдебното производство за изясняване чие е кучето и да давам информация по този въпрос.

Преди дни съдия Янева обяви, че тези записи са манипулирани.Това истина ли е според вас?

- Аз не мога да кажа дали тези записи са манипулирани. Първо, не съм специалист, мога само да кажа, че аз съм слушала, чувала тези нещо лично от нея. Много се спекулира с обстоятелството, че моето участие в този разговор е много ограничено, и от това се прави погрешният извод, че, видите ли, аз съм направила тези записи.

Вменяват ви тази вина, да.

-Ако обаче се обърне внимание, мисля, че в един от първите записи тя казва така: „Сега ще ти разкажа какво знам, а после кое от кого“. Което на практика означава, че това е един разказ и е въпрос на възпитание, когато някой ти разказва нещо, ти да не го прекъсваш. И е въпрос на възпитание по някакъв начин да участваш, най-малкото с някакви ограничени изречения от рода на „Да, да“ или т.н. Така че да се твърди, че става дума за манипулация, е абсурдно.

Подобни разговори и разкази е имало и друг път. В този смисъл не бих могла да дам повече информация. Достатъчно е това, което твърдя: че тези изявления са направени пред мен и те не са направени, за да бъде режисирано нещо, не са направени, за да се дестабилизира държавата, не са направени с цел да се използват някакви събития в страната, за да се дискредитира главният прокурор. Защото, ако си спомняте, през юли месец имаше протести срещу главния прокурор, но тези записи не изтекоха.

Тук става въпрос за обикновен разговор, за споделяне на определени факти. И аз си мисля, че, ако някой си направи труда да провери истинността на фактите, е много лесно да поиска от администраторите на Viber - са ли изпращани съобщения и дали те са идентични със съобщението, за което се говори в разказа на Владимира Янева. Няма да с учудя обаче, ако това изчезне или ако по някакъв начин бъдат убедени тези администратори да не дават информация или да заявят, че няма такива съобщения.

Нека не забравяме, че извън обикновения човек, който може да прави такъв запис за определени цели има и специализирани служби, такива, които работят за държавата и такива, които работят за частни лица, и това е факт, и които могат да монтират бръмбари във всеки един дом. Така че никой, никой не е гарантиран, че няма да бъде записан или подслушван. Да не говорим, че точно тогава около мен имаше определени събития, да не говорим, че винаги съм била в някакъв смисъл оперативно интересна, най-малкото заради делото „Октопод“. Да не говорим, че вероятно и съдия Янева е била оперативно интересно. Така че да се прехвърля вината на мен за тези записи, и то в първия ден, след тяхното публикуване, и то от главния прокурор на Републиката – най-малкото говори за притеснение, за тревога от съдържанието на тези записи. Защото не е важното кой ги е направил, важното е какво се говори и дали това е вярно.

Нима очаквате ВСС да започне проверка дали действията на главния прокурор са такива, каквито описва съдия Владимира Янева. Спомняте си, че ВСС упорито отказваше и не образува дисциплинарно производство на следователя Петър Петров, въпреки че Върховният административен съд изрично посочи, че действията му са категорично класическа провокация към подкуп, което е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Така че ВСС в може би своето мнозинство, казвам винаги се е съобразявал с това какво е мнението и волята на главния прокурор. Вие виждате, че няма реакция по отношение на изявленията на председателя на ВКС, който настоява да се изследва истинността на записите. Всички видяхме каква помия се изля срещу министъра на правосъдието, който беше упрекнат едва ли не в действия, координиращи център, чрез който да се дестабилизира националната сигурност и в частност главния прокурор и премиера и едва ли не в участие в създаването и разпространението на тези записи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама