Областна администрация домакинства среща свързана с либерализиране на електро-енергийния пазар

11:28, 21 ное 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срещата е част от стартиралата Информационна кампания на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, електроразпределителните дружества.

Николай Налбантов – директор на Дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие” в Министерство на енергетиката, представи презентация включваща основните моменти в либерализацията на пазара на електроенергия. 

Как свободния пазар на електроенергия ще повлияе на потребителите на електроенергия ниско и средно напрежение, как функционира енергийната борса, кога може да бъде сменен доставчикът на електроенергия има ли риск при смяна на доставчика потребителят да остане без електрозахранване, бяха част от въпросите, които потребителите задаваха на експертите.

Според Николай Налбантов освобождаването на пазара ще даде възможност занапред цената на електроенергията да се определя изцяло от търсенето и предлагането. „Основната цел на либерализацията на пазара е постигане на най-висока ефективност на предлаганата електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергията.

Въвеждането на конкуренция между производители и търговци е основна цел на свободния пазар на електроенергия”, каза още Налбантов. Функционирането на свободния пазар ще е предпоставка за оптимизиране разходите за електрическа енергия на потребителите, повишаване на качеството и разнообразието на предлаганите услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама