Нова апаратура помага на онкоболни в Бургаско

12:08, 21 ное 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Бургаска област вече имат достъп до нова модерна апаратура, която ще позволи ранната диагностика и последващата терапия при онкологичните заболявания. Това обяви днес зам. – министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който бе на посещение в морския град.

„Това е нещо изключително важно, с оглед на това, че предишни години, такъв достъп на хората не е бил осигурен. И така голяма част от тях бяха принудени да пътуват до Турция и други страни, за да могат да се лекуват“, коментира д-р Шарков.

Той бе гост на заключителната пресконференция по проекта „Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на МБАЛ – Бургас“. На нея присъстваха и директорът на лечебното заведение д-р Георги Матев, зам. – областният управител Севдалина Турманова, шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров и зам. – кметът по здравеопазването в Общината д-р Лорис Мануелян.

„На практика това, което се постига, освен с изграждането на здравната инфраструктура, най-важното за нас и ръководството на болницата, е повишаване на качеството на работата в МБАЛ-Бургас. Чрез проекта се създаде стабилна здравна инфраструктура, която покрива изискванията за работата на специализираното медицинско оборудване и в крайна сметка повишаване конкурентоспособността на лечебното заведение“, каза още Ваньо Шарков.

По неговите думи оттук нататък МБАЛ-Бургас преминава на друго ниво, на друг начин на работа, с повече възможности и по-добро качество, като в крайна сметка всичко това е в полза, на първо място, за пациентите, но и на лекарите, които работят в болницата.

„Искам да изразява благодарност към Министерството на здравеопазването, тъй като без неговата помощ, този проект нямаше да се осъществи“, сподели от своя страна директорът на МБАЛ – Бургас д-р Георги Матев.

Постигнатите цели на проекта са реконструкция, модернизиране и обновяване  на съществуващата инфраструктура на лечебното заведение чрез извършени строително-ремонтни и строително-монтажни дейности и доставка на високоспециализирано медицинско оборудване за диагностика и лечение на онкологични заболявания. В изпълнение на проекта е създадена достъпна среда на хората с увреждания.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., Общата му стойност е 5 297 632, 52 лв., от които националното съфинасиране е 791 421, 24  лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама