Софийският университет открива повече програми на чужди езици

12:33, 21 ное 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският университет ще разкрие още бакалавърски и магистърски програми на чужди езици, за да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти. Това обяви новоизбраният ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков пред Дарик радио.

Около 1000 чужденци учат в момента във ВУЗ-а, но това, по думите му, е едва около 5 на сто от всички студенти.

Според проф. Герджиков матурите трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, „което е възможно, ако там се повишат критериите“. Матурите технически отговаряли на входни изпити за университет, но летвата трябвало да е по-висока, нивото - да се повиши.

„Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс", каза още проф. Герджиков.

Според него трябва да се направи преглед и на предлаганите специалности. „Има десетина-двадесет специалности, които са много търсени. Те се редуват коя е на първо, второ и трето място, но са винаги в първите десет-двадесет. Но имаме 100 бакалавърски специалности, очевидно не всички са толкова търсени. Трябва да ги поогледаме", посочи той.

Той си обяснява засиления интерес към специалности като педагогика с добрата ориентация на родителите и техните деца, които усетили, че скоро ще има глад за учители.

Проф. Герджиков отново повтори, че финансирането на висшето образование не трябва да зависи от броя студенти, а от качеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама