Мали обяви 10 дни извънредно положение

13:14, 21 ное 15 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Извънредно положение за 10 дни бе въведено в Мали след терористичното нападение в хотел в столицата на страната Бамако в петък. Президентът на страната Ибрахим Бубакар Кейта обяви и тридневен траур, предава BBC.

Припомняме, че повече от 130 души бяха взети за заложници в хотел „Радисън Блу“ в столицата Бамако. При атаката бяха убити 19 души, сред които двама военни.

Отговорност за нападението пое ислямистката групировка „Ал Мурабитун“, която действа под крилото на „Ал Кайда в Ислямския Магреб“ - въоръжена групировка, действаща на територията на Магреб.

Заложниците бяха освободени при съвместна акция на специалните части на Мали, френски специален отряд и американски военни. Сред убитите при атаката са един американец и трима китайци. Трима британски граждани са освободени невредими.

Свидетели разказват как 13 стрелци са нахлули в хотела с викове „Бог е велик“ на арабски. Преди специалните сили да щурмуват хотела, нападателите са принуждавали заложниците да четат от Корана.

Фактът, че маргинална джихадистка група от Сахара, свързана с „Ал Кайда“, застава зад атаката показва, че Мали все още е заплашена от преврат, коментира кореспондентът на BBC Франк Гарднър. През 2013 френските военни успешно предотвратиха завладяването на страната от бойци на „Ал Кайда“. Мали е голяма страна със слабо охранявани граници и има много райони, подходящи за укриване и подготовка на джихадисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама