Продават нездравословни храни на варненски ученици

13:44, 21 ное 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продажба на нездравословни храни на варненски ученици са установили проверките на служителите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), направени през изминалата седмица.

Контролът по отношение на организираното хранене на деца и ученици е извършен в 42 детски ясли, 95 детски градини, 29 кухни за ученическо хранене и 30 ученически бюфета на територията на Варненска област. 

Здравните инспектори са констатирали, че в четири от ученическите бюфети и автомати за закуски и напитки се продават газирани напитки - кока кола и фанта. В единични случаи са предлагани плодови напитки с плодово съдържание, различно от 100%, плодова напитка със синтетичен подсладител, млечна напитка с високо съдържание на мазнини - 7.8%. В девет от проверените обекти е открита продажба на захарни и шоколадови изделия, различни от шоколад, бонбони, еструдиран продукт с добавено масло и чипс. 

Съставен е един акт, заради установено административно нарушение и са издадени 5 предписания за допуснати нередности. 

236 проверки са извършени срещу тютюнопушенето в закрити обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни места и някои открити обществени места. 

През изминалата седмица са издадени две предписания на обекти с обществено предназначение за задължителни хигиенни мероприятия. Извършени са също 643 инспекции от служители, упражняващи здравен контрол. През отчетния период (от 13-ти до 19-ти октомври) са проверени 11 обекта във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама