Димитър Абаджиев: Китайските компании проявяват сериозен инвестиционен интерес към България

14:54, 21 ное 15 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Китайската държавна компания New Era е заявила намерението си за построяването на завод за консервиране на хранителни продукти на територията на България. Това обяви в предаването „Седмицата на Дарик“ генералният консул на България в Шанхай, Димитър Абаджиев.

По думите му голям брой китайски комании проявяват инвестиционен интерес към страната ни. Другата седмица някой от тях ще се срещнат с премиера Бойко Борисов по време на икономическия форум в Шанхай, където ще има представители на 36 български компании.

Форумът е среща на върха на т-нар. Инициатива 16 плюс 1 – 16 държави от Централна и Източна Европа и Китай.

„Поканили сме над 100 китайски компании, които проявяват инвестиционен интерес към България. Интересът им основно е в областта на селското стопанство, има идеи от Huawei и за разкриването на логистичен център. Знаете, че компанията е гигант в областта на високите технологии“, обясни Абаджиев.

Преди форума премиера Бойко Борисов ще се срещне с кмета на Шанхай и с представители на правителството, обясни генералния консул. След това Борисов ще бъде приет и от китайския президент Си Дзинпин. Димитър Абаджиев подчерта, че има сериозен интерес от китайски компании за инвестиции в България

„Голям интерес се проявява и в областта на данъчната политика, която в областта на корпоративния данък е най-добрата в целия Европейски съюз. Построяването на един завод от Китай в България означава, че той може да оперира на територията целия ЕС, а това представлява сериозен интерес“, обясни Абаджиев.

По думите му не е изключена и възможността за български инвестиции в Китай.

„Това, което е реалистично е продажба на български продукти в Китай, пак в областта на хранителната промишленост. Възможност има и за продажбата на вина и моторни масла“, каза генералният ни консул в Шанхай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама