Министър Шарков: Ремонтът на Кръвния център в Бургас започва през декември

15:04, 21 ное 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Започва ремонтът на Отделението по трансфузионна хематология, или т. нар. Кръвен център. Договорът за проекта вече е подписан. Имам уверението, че този ремонт ще приключи следващата година, точно за Световния ден на здравето – 7-ми април“. Това съобщи днес при посещението си в Бургас заместник – министърът по здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Ремонтът на Кръвния център трябва да стартира към 15 декември. Той ще се намира зад Инфекциозното отделение на МБАЛ-Бургас, където преди години се е помещавала бившата „Бърза помощ“. Кръвният център ще бъде на три нива, като най-ниското от тях ще е пригодено за автомобили, паркове, диагностика и други. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци. Проектът е на стойност 893 000 лева.

През месец май тази година Министерството на здравеопазването отпусна 600 000 лева за ремонта на Отделението по трансфузионна хематология. Малко преди това пък здравното ведомство финансира нова апаратура за центъра на стойност 200 000 лв., която вече се използва успешно за десетки хиляди нуждаещи се в Област Бургас.

Първоначалната идея е, освен да бъде обновен, новият Кръвен център да може да преработва и кръвни продукти. В момента това се прави в центъра в Стара Загора, който се намира най-близко до Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама