Турският посланик: Европа не трябва да затваря границите си

15:11, 21 ное 15 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента близо 40 000 бежанци са преминали от Турция към България, но те не са останали в страната. Това каза турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в предаването „Седмицата" на Дарик.

„Знаем, че тези, които са в България, са под 10 000 души, но преминаващите през България са може би няколко десетки хиляди. Доколкото аз имам информация, от началото на кризата преминаващите през България и регистрирани са около 40 000 души. Но както и вие много добре знаете, нито един не остана в България, всички отидоха в Западна Европа. Тези, които остават - към 1600 души, са останали може би защото в момента нямат друга възможност. Така че от гледна точка на България не би било реалистично да говорим за една бежанска вълна", заяви посланикът.

Той подчерта, че мигрантите, преминаващи през Европа не живеят в Турция.

„Турция се опитва да направи всичко, което е по нейните сили и именно заради тези, усилия, които полага, бежанците не идват от Турция. Тези, които минават в Европа, използват Турция като транзитна дестинация",

Според дипломатът Европа не трябва да затваря границите си, защото това само би увеличило напрежението сред мигрантите. Според него това е остарял и погрешен подход.

Посланикът коментира и терористичните атаки в Париж, като обясни, че реакциите на атентатите трябва да бъдат по-премерени. Той заяви, че след терористичните атаки в Анкара Турция е очаквала подкрепа, която не е получила.

„Солидарността и подкрепата, която виждаме през последната седмица, не можахме да я забележим в същия вид, когато сто и трима души загинаха в Анкара. Когато се подходи по различен начин към тероризма, тогава не би било възможно да се борим срещу него", каза посланикът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама