Русенският общественик Крум Хорозов бе удостоен с плакет на Областния управител

15:49, 21 ное 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В петък, 20.11.2015 г., видният русенски общественик Крум Хорозов навърши 90 години. Тържественото отбелязване на празника се състоя в 17:30 ч. в зала „Св. Георги“ на Областна администрация – Русе, съобщава прес центърът на гъбернатора.

По този повод министърът на отбраната на Република България – Николай Ненчев и заместник областният управител на Област Русе – Станимир Станчев, отдадоха заслуженото уважение към дългогодишната дейност на русенеца в утвърждаване на демократично българско общество.

Станимир Станчев връчи плакет на Областен управител на Област Русе на Крум Хорозов за изключителния му принос в установяване на демокрацията в политиката и утвърждаване на гражданското общество в Област Русе и в цяла България. 

В поздравителния адрес се казва:

„УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ХОРОЗОВ, С радост Ви поздравявам по повод 90-годишния Ви юбилей! Приемете настоящото като израз на дълбока признателност за проявяваните през дългогодишната Ви активна обществена дейност професионализъм, храброст, стоицизъм, мъжество и отдаденост на идеята за демократична България. В този контекст, днес с огромно удовлетворение се обръщам към Вас –  утвърден общественик! Неоспорим е приносът Ви за развитието не само на град Русе и областта, но и на цялата страна. Вярвам, че примерът Ви ще бъде последван от новото поколение русенци! В този емоционален момент отправям към Вас своите благопожелания за крепко здраве, нестихващ дух, сплотени приятелски взаимоотношения, мигове на радости и повече усмихнати дни!“

В обръщението си Станчев също изрази своята дълбока почит към личността на Хорозов, акцентирайки върху знаменателни моменти от живота му. „Убеден съм, че примерът Ви ще послужи като образец и стимул в изграждането на демократично общество!“, каза заместник областният управител.

Крум Хорозов е роден 1925 г. в с. Летница, Ловешко. Като студент е задържан и осъден на 20 години лишаване от свобода. Лежи 11 години до 1962 г. Свързва живота си завинаги с БЗНС през 1944 г. Става член на Земеделски младежки съюз. 20 години по-късно участва в заседанието на инициативния комитет за възстановяване на БЗНС „Н. Петков“. Той написва и първия протокол за възстановяване на демократичната организация. На 09 декември 1989 г. Хорозов е съорганизатор на Първата национална конференция за възстановяване на БЗНС „Н. Петков“, на която е избран за член на УС на БЗНС „Н. Петков“ за Област Русе. Като Народен представител в седмото Велико народно събрание през  1990 г. внася Закон за собствеността на земеделската земя. През същата година е избран за председател на Съюза на собствениците на земя занаятчиите в България. В периода 1990-2002 възстановява по памет скици и чертежи на лагера и затвора „Белене“, създава албум с илюстрации „Затворът Белене“. През 2010 г. по идея на Крум Хорозов те, заедно с други материали са изложени в Европейския парламент. Автор е на книгите „Озарението“, „Проиграна игра“, „Аграрната реформа“, „Горянското движение в Русенско“, „Борба и саможертва“, както и на четиритомното издание „Дълг и себелюбие“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама