На 10 декември подписваме с Гърция за интерконектора

15:49, 21 ное 15 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окончателното споразумение между Гърция и България за изграждането на интерконекторната газова връзка ще бъде подписано на 10 декември, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В предаването „Седмицата“ на Дарик Петкова отново подчерта голямото значение на интерконектора като основна част от Южния газов коридор.

„Той е важен не само за България и Гърция, а и за региона на Югоизточна Европа. Това, което успяхме да направим с нашите гръцки партньори, е да изясним всички спорни въпроси, които съществуваха по споразумението на проекта“, поясни енергийният министър.

На провелата се годишна среща на Атлантическия съвет в Истанбул основната тема е била за енергийната сигурност, каза още Петкова. Тя добави, че особено внимание е отделено на сигурността на доставките, диверсификацията на източниците, диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, както и мястото и ролята на Европейския енергиен съюз.

На срещата не е обсъждан въпросът кой купува петрол от "Ислямска държава", обясни Петкова.

„Такава тема не сме обсъждали, но основно обсъждахме сигурността на доставките. Особено място беше отделено на изграждането на инфраструктурата и междусистемната свързаност на отделните страни, което е гаранцията за сигурността на доставките”, добави енергийният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама