Георги Мишев: В творчеството на Йовков можем да намерим устои на възпитание на нацията

16:51, 21 ное 15 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Йордан Йовков ни е много нужен, защото в творчеството му можем да намерим истински български устои за възпитание на нацията. Това заяви пред журналисти в Добрич писателят Георги Мишев, който е новият носител на Националната литературна награда на името на Певеца на Добруджа. Според него, Йовков трябва да се изучава от прогимназията до университета.

   Георги Мишев счита, че доста сме се отдалечили от посланията на Йордан Йовков. „Престанахме, май, да говорим с Бога, а минахме на дребни разправии помежду си. Това няма да ни доведе доникъде. Прекъснем ли връзката с духовното, с истински човешкото, къде ще се върнем?”, пита той. Трябва да надживеем егоизма”, каза още Георги Мишев. Границите се местят. Важно е ние помежду си да нямаме граници, посочи писателят.

   Георги Мишев напомни, че разкази на Йовков са шедьоври на световната белетристика. Неслучайно неговият разказ “Грехът на Иван Белин” е включен в Световна антология на късия разказ, съставена от Томас Ман.

   Според новия носител на националната литературна награда „Йордан Йовков”, обществото ни има нужда от духовни водачи, след като няма държавни водачи.

  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама