Почти половината от децата у нас са изложени на риск от бедност, сочат данни на Евростат

18:49, 21 ное 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на второ място в Европа по брой на децата, изложени на риск от бедност. Според данни на Евростат това са почти половината от българчетата (45,2%). Според негативната статистика единствено в Румъния този дял е по-голям – 51%. На трето място е Унгария – 41,4%, а най-нисък е рискът за децата в Дания (14,5%), Финландия (15,6%) и Швеция (16,7%).

Според данните на Евростат бедността е ежедневие за твърде много деца в Европа – над една четвърт от малолетните в целия ЕС са изложени на риск от изпадане в бедност.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето на всички деца трябва да бъдат гарантирани правото на обучение, достъпа до здравеопазване, правото на подслон, свободно време и адекватно хранене. На 23 ноември Европейският парламент ще разисква доклад, приканващ страните-членки да положат повече усилия в борбата с детската бедност и социалното неравенство.

Според авторката на доклада Инеш Крищина Зубер (ЕОЛ/СЗЛ, Португалия) „политиката на икономии създаде тази ситуация и тя продължава да се влошава“. Тя призовава страните в ЕС да осигурят „достъп до образование, здравеопазване и социално осигуряване на децата и техните семейства и да вземат мерки срещу безработицата и да подобрят сигурността на работните места.

Проблемът с недохранването сред децата също се разраства, предупреждават от УНИЦЕФ. Според организацията, в Естония, Гърция и Италия делът на децата, които не могат да си позволят да ядат месо или риба всеки втори ден, се е удвоил от началото на кризата през 2008 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама