Орешарски разкритикува правителството за бюджетния дефицит

20:42, 21 ное 15 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият премиер Пламен Орешарски разкритикува сегашните управляващи за увеличения дефицит в тазгодишния бюджет.

Експремиерът коментира в профила си във Фейсбук, че най-интересната част от бюджета, която никой не обсъжда са 5 млрд.лв. за преструктуриране на банки. "Разбираемо е, че все още няма яснота за мащаба на необходимите интервенции, но не е разбираемо защо само и единствено върху бюджета трябва да падне тежестта по почистването на банковите портфейли...?" пита той.

„Да реализираш сравнително голямо преизпълнение на приходите и да не се вместиш в предварително планирания бюджетен дефицит си е своеобразно „постижение“, но за съжаление, изцяло с негативен знак. Показва напълно изпуснат контрол върху разходите”, смята Орешарски.

Той отбелязва, че по-добрата събираемост на приходите, с която се хвалеха сегашните управляващи, в основната си част се дължи на мерките, предприети от неговото правителство. Според него изпълнителна власт е прибързала с оптимизма си, а годишният резултат е „дори по-лош от планирания”. С предложената бюджетна актуализация дефицитът се увеличава от 3% на 3,3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП), казва той. Бившият премиер предупреждава, че това е реален риск страната отново да попадне в санкционна процедура на Европейската комисия за прекомерен дефицит, както при управлението на финансовия министър Симеон Дянков през 2009 и 2010 г.

Според Орешарски обявената от сегашния финансов министър цел за дефицит от 2 на сто от БВП догодина е под съмнение. "Това е добра новина, но до колко е реалистична...?! След като през настоящата година, Правителството с лекота проигра реална възможност да свие дефицита, кое да ни кара да вярваме, че следващата година ще бъде по-различно", пита реторично той. 

Орешарски критикува липсата на реформи в бюджета. По думите му  това е характерна черта на всички проектобюджети на първия кабинет на ГЕРБ, а присъствието на Реформаторския блок "не променя с нищо тъжния факт, че страната ще изгуби поредната си година в очакване на някаква, макар и частична реформа". 

Според него зад числата „прозира грижа за спокойствието на властта, но не и за развитието на страната през следващата фискална година”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама