Витоша с нови 2000 фиданки след незаконната сеч, засилват охраната

21:42, 21 ное 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В планината Витоша бяха засадени над 2 000 фиданки от видовете смърч, бял бор, бук и единични бройки офика в района на "Меча поляна", съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие към Министерство на земеделието и храните. Залесени са девет декара горски площи с доброволен труд на 45 служители на предприятието и териториалното му поделение "Държавно горско стопанство - София".

Инициативата е във връзка с възстановяване на нарушените терени в този район на планината, където бяха унищожени млади дръвчета. Случилото се предизвика скандал преди десетина дни. По сигнал на неправителствени организации бе извършена проверка, която констатира редица нарушения. Резултатите са разоряване с тежка строителна техника, унищожаване на фиданки, нарушаване на горния почвен слой, преместване на морени и разчистване на пънове без разрешение.

Преди десет дни няколко хиляди екозащитници и граждани протестираха в София срещу сечта на Витоша и бетона в българските гори. До недоволството се стигна, след като стана ясно, че 20 декара млада гора е била унищожена на Витоша. Дърветата са били засадени през миналата година от доброволци, като са се намирали в непосредствена близост до ски писта „Витошко лале”.

Министерството на вътрешните работи и прокуратурата водят разследване. До момента на е установено кой стои зад тези дейности.

В тази връзка охраната на горите в природния парк „Витоша” ще бъде засилена. Това е станало след разпореждане на директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Вече е изготвен и месечен график за допълнителни дежурства в района на Витоша, съвместно със служители на Регионалната дирекция по горите – София, съобщават още от предприятието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама