Оранжев код за силен вятър в 14 области в страната

07:59, 22 ное 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оранжев код за силен вятър е обявен за днес в 14 области в страната, съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В областите Добрич, Варна, Бургас, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Монтана почти през цялото денонощие ще духа силен югозападен вятър с временни пориви от 20 до 27 м/сек.

Предупрежденията за гражданите са за структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети, като са възможни смущения в електроснабдяването. От НИМХ предупреждават, че по високите части на планините вятърът на моменти ще е ураганен.

Жълт код е обявен в други 11 области в Централна и Западна България, където се очаква силен югозападен вятър с пориви от 15 до 20 м/сек. Това са Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Само в областите Видин, Благоевград и Смолян няма предупреждение за вятър. Минималните температури в стрната ще са между 12° и 17°, а максималните - между 20° и 25°.

Постепенно вятърът ще започне да отслабва, като най-късно това ще стане в източните райони.

През изминалото денонощие в София са подадени над 60 сигнала за паднали клони, дървета и други инциденти вследствие на силния вятър, а част от столичани останаха без ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама