Биологично оръжие се прави трудно, успокои специалист

09:29, 22 ное 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мерките за защита на водопроводите в България трябва да се подобрят и да пазим питейната си вода, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Българската асоциация на микробиолозите проф. д-р Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на Нова ТВ във връзка с възможността за използването на биооръжие при терористичен акт. Информация за използване на химическо оръжие се появи вчера в Белгия, но не бе потвърдена.

По думите на Катарджиев биологичното оръжие представлява набор от микроби, които предизвикват заболяване и могат да бъдат използвани от терористите. „Това е микроб, който предизвиква зараза, заболяване или смърт и не е познато на обществото”, допълни той. Според него целта е да се предизвика страх и паника у голяма група хора.

През последните десетилетия терористични групи са употребили такова оръжие, отбеляза Кантарджиев и припомни белия прах в САЩ, разпространяван с писма. За успокоение той каза, че такова оръжие се прави трудно. При създаването на терористична заплаха с биологично оръжие трябва да има специалисти, лаборатория, където да се направи и хора-камикадзе, допълни той.

Относно как да се защитим от такава опасност, специалистът каза, че защитата е подготовката, включително екипите на бърза помощ, спешните центрове и лекарите, които трябва да знаят как да разграничат заболяване, предизвикано от биооръжие.

Кантарджиев призна, че в България нямаме готовност при биологично заболяване. Той отбеляза, че заболяванията в група „А” най-лесно могат да се произведат, разпространят и иамт по-голям ефект имат върху психиката на хората. Такива са антраксът и чумата.

Относно вирусните инфекции през зимния сезон, Кантарджиев каза, че все още няма циркулация на грипни вируси, но има други – парагрипни вируси, които са характерни за летния и есенния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама