Насилието над деца в Бургаско расте

13:50, 22 ное 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сигналите за детско насилие са се увеличили значително през изминалата една година. Много често те са подавани от самите деца. Това каза пред Topnovini.bg Радостина Димова от бургаския отдел на държавната агенция „Закрила на детето”.

„Разнообразни са сигналите. Има такива за насилие, родителски конфликти, различни са. За съжаление тенденцията за увеличаване на случаите на насилие е тревожна. Причините са комплексни. Обществото ни боледува, ескалира агресията. Това респективно влияе на насилието от и над децата”, каза Димова.

В битката срещу детското насилие участват множество институции. Обикновено потърпевшите се насочват към ползването на социални услуги, работа с психолози и социални работници. Преди това обаче задължително се прави проучване на сигнала, за да се установи какви са причините, довели до проявата на агресия.

„Всеки, който е пряк или косвен свидетел на насилие върху дете или такова в риск, е длъжен да подаде сигнал до органите за закрила на детето – Дирекция социално подпомагане, Държавната агенция за „Закрила на детето” и Министерството на вътрешните работи“, обяснява Радостина Димова.

Самите подрастващи или родители могат да подават сигнал и на горещата телефонна линия за деца 116 111, която се поддържа от Държавната агенция за „Закрила на детето”. Оттам признават, че броят на телефонни обажданията от деца е зачестил в последно време. Най-често те споделят, че върху тях е упражняван физически и психически тормоз.

В петък бургаски ученици от ОУ „Петко Рачев Славейков“ отбелязаха 26 години от подписването на Конвенцията на правата на децата. На площад „Тройката” те украсиха плачеща черница с хартиени лястовици, на които бяха изписани основните детски права в ЕС и по целия свят.

През 2013 година в Бургас заработи специално оборудвана „синя стая“. В нея се водят разпити на деца, които са станали обект на насилие, били са свидетели на подобни действия или пък самите те са ги извършили. Тя е оборудвана със специализирана аудио и видео техника. Събраните данни при разпита се записват скамери и записващ компютър в помещение зад венецианско огледало. След това те се използват в досъдебното и съдебното производство. Целта й е да създаде по-благоприятна атмосфера по време на разпитите на деца, като по този начин ще се щади и крехката им психика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама