Кът за отдих разкри ТД „Трапезица – 1902-ра”

13:50, 22 ное 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заслонът се намира в местността Дълбок дол. Средствата за реализиране на благотворителната инициатива са получени от Традиционния  Коледен благотворителен бал на ТД „Трапезица - 1902“, Държавно предприятие горско стопанство „Болярка“ – Велико Търново и няколко великотърновски фирми.

Туристическо дружество „Трапезица – 1902” е неправителствена организация, създадена преди 113 години във Велико Търново. Членува в Български  туристически съюз, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Национална асоциация за детски и младежки туризъм и българските федерации по  туризъм, алпинизъм, катерене и ориентиране.

Дружеството пълноценно присъства в обществения живот на града и страната с инициативи и богата дейност, свързани с развитие и популяризиране на туризма, туристическите спортове, екологията, културните традиции, с утвърждаване на идеите за активен живот в хармония с природата.

Сред приоритетните съвременни дейности на ТД „Трапезица-1902” са оформянето, маркирането и обезопасяването на туристически маршрути  и пътеки, грижите по поддържането и популяризирането им. По свои проекти в периода 2001-2010 година Дружеството изгражда и популяризира туристическите маршрути: В. Търново – Преображенски манастир, В. Търново – с. Буковец – с. Шемшево, В.Търново – Сини вир, с. Присово – с. Малък Чифлик – хижа Ксилифор, В. Търново – манастир Света Троица - хижа „Божур“, В. Търново – с. Арбанаси по шест маршрута и Беляковец – Преображенски манастир (по поречието на река Раковица).

Разработеният от ТД „Трапезица-1902” проект за изграждане на модерна крайградска зона за отдих, обучение и спорт около Велико Търново предвижда и оформяне на маршрути в околностите на града, които да предлагат места за туризъм и кътове за отдих, с възможности за посещение на културно-историческите обекти- Преображенски манастир, манастир „Света Троица”, манастир „Св. Св. Петър и Павел“, с. Арбанаси и др. 

В настоящия период на търсене на възможности за кандидатстване по оперативните програми, чрез които да се финансира и изпълни проектът, ТД „Трапезица-1902” стартира благотворителна кампания за направа на входен знак в местност Ксилифор и кът за отдих и творчески дейности - тип навес в местността Дълбок дол /подхода към Ксилифор от кв. Асенов/.

В последните години местност Ксилифор  се превърна в любимо място за отдих, туризъм, спорт и творчески дейности, както за жителите на триградието – Велико Търново, Лясковец, Горна Оряховица, така и за техни гости. Ежегодно в местността се провеждат състезания от календарите на клубовете по туризъм, катерене, ориентиране, колоездене, водно спасяване.

Ежегодно провеждаме „Младежка скулптурна колония - Ксилифор“ в партньорство и със студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, подкрепена от програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново. Спортно-туристическата база на района е и мястото за провеждане на кампанията „Движи се и победи”, организирана и провеждана вече 15 години от Община Велико Търново, програма Синди, Младежки дом и ТД „Трапезица-1902”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама