Френските власти пропуснали много улики преди атентата в Париж

17:43, 22 ное 15 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френските власти са имали многократни шансове да предотвратят атаките в Париж от 13 ноември, разказа турски агент по сигурността пред "Ройтерс". През януари тази година турската гранична охрана е засякла един от извършителите на самоубийствените атентати - Брахим Абдеслам, който е белгийски гражданин.

Турция го депортира с предупреждение към белгийската полиция, че задържаният е радикализиран и заподозрян, че е тръгнал, за да се присъедини във военните сили на "Ислямска държава" в Сирия. При разпита в Белгия обаче Абдеслам отрича да има каквото и да е взаимодействие с терористи, след което е освободен. Същото се случва и с брат му Салах – решение, което белгийските власти оправдават с липса на доказателства.

Брахим Абделсам е самовзривилият се в бар в Париж атентатор. Салах пък също е заподозрян в организирането на атаките и в момента е обявен за издирване. Друг от атентаторите, Омар Мостефай, който се взриви в концертната зала "Батакалан", е бил включен в списък с хора, които застрашават националната сигурност на Франция, още през 2010 година. Четвърти от атентаторите пък е пропуснал поне 4 от задължителните си посещения в полицията през 2013 година преди да бъде обявен за издирване. По това време той вече е напуснал страната.

Подобни факти показват нагледно как става възможно група ислямисти да организират необезпокоявани терористични атаки. Разследващите го обясняват с пропуски в координацията и комуникацията между звената за сигурност и отворените държавни граници в рамките на Европейския съюз.

Мнозина посочват Белгия и липсата ѝ на голяма разузнавателна служба като слабото място в сигурността на Европа. В момента фокусът на разследващите са мъже и жени, израснали в Европа, които имат европейски паспорти и са пътували до Сирия с влак или самолет. Около 500 души с френска националност са пътували, 300 са се върнали. Други 500 са категоризирани като радикализирани. Още 350 белгийски граждани са летели до Сирия – най-високият процент сред европейските държави. Около 400 са пътували и са се върнали, други 500 са смятани от белгийските власти за радикализирани. Броят на такива лица продължава да расте главоломно.

След атентатите Франция въведе извънредно положение, което ще продължи три месеца. Това означава, че полицията ще може да извършва обиск без съдебно решение и да задържа заподозрени под домашен арест в продължение на 12 часа на ден. Белгия също обяви извънредно положение за три дни, което може да бъде преразгледано и удължено. Страната ще инвестира допълнителни 400 милиона евро в засилване мерките за сигурност.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама